Driekwart labwaarden bereikt de apotheek niet

node.tpl.php

vrijdag, 19/02/2016 onder Nieuwsberichten

Driekwart van de labwaarden die de apotheker volgens de wet van de huisarts moet ontvangen, krijgt hij niet. De labwaarden zijn belangrijk om problemen door medicijngebruik te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van stichting StatusScoop en de Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie VNVZ.
Artsen zijn volgens de Geneesmiddelenwet verplicht relevante labwaarden aan de apotheker beschikbaar te stellen. Maar in de praktijk blijken deze gegevens meestal te ontbreken in het apotheekinformatiesysteem door falende logistiek, technische beperkingen en omdat de patiënt toestemming moet geven voor het verstrekken van labwaarden aan de apotheek.
In het onderzoek van StatusScoop in de regio Utrecht deelden dertien apotheken en Saltro, een diagnostisch centrum voor de eerste lijn, labgegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het ging om de prikuitslagen van 1418 patiënten, die toestemming hadden gegeven voor het beschikbaar stellen van de waarden. Eén van de uitkomsten was dat bleek dat deelnemende patiënten niet een maar drie keer toestemming te moesten geven voor het delen van de labwaarden: aan de huisarts, de apotheek en het laboratorium. Vooral als er in de toekomst ook gegevens uit het ziekenhuis worden gedeeld is dit onhandig, concluderen de onderzoekers van StatusScoop. Ze pleiten ervoor de toestemming van de patiënt op te nemen in het LSP, zodat deze niet steeds hoeft te worden gevraagd. Dik: ‘Nu wordt immers veel geld geïnvesteerd in geneesmiddelen, maar veel minder in het managen van de problemen die kunnen ontstaan door het gebruik ervan.’
(Eva Nyst, Medisch Contact)

Voor artikel:
http://www.medischcontact.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht-1/152900/Driek...

Nieuwstags: