COMET: oproep aan ziekenhuizen

node.tpl.php

woensdag, 08/04/2020 onder Nieuwsberichten

Er wordt veel gespeculeerd over het effect van bepaalde medicatie op het klinisch verloop van COVID-19. Door op een eenvoudige en snelle wijze data te verzamelen en te analyseren kunnen er antwoorden worden gevonden op de meeste basale en belangrijke vragen over de invloed van toegediende medicatie. De COvid MEdicaTion Study ofwel COMET is een initiatief van Erasmus Medisch Centrum. Deze studie kijkt specifiek naar de invloed van andere medicatie op het ziektebeeld.

Hoger risico bij coronavirus besmetting

Zo is bekend is dat mensen met hart- en vaatziekten en diabetes een hoger risico lopen bij een coronavirus-besmetting. Is het de ziekte of is het ook de medicatie die een negatieve invloed heeft? Er wordt beweerd dat ibuprofen, diclofenac en andere medicatie mogelijk een negatief effect hebben. Deze middelen zouden ACE2-receptoren verhogen waardoor het coronavirus makkelijker cellen binnen zou kunnen dringen. Vrij snel verschenen artikelen in de medische literatuur waarin dit bericht op theoretische gronden werd ontzenuwd. Maar dit moet niet alleen theoretisch worden benaderd. Het uiteindelijke bewijs kan alleen tot stand komen door het aan te tonen bij een omvangrijke groep patiënten.

Europese COVID-19 patiënten

Digitalis Rx werkt aan het COMET-onderzoek mee door de inzet van Clinical Rules. Samen met Erasmus MC wordt een database gebouwd met de gegevens van COVID-19-patiënten die in Europese ziekenhuizen zijn opgenomen. Alle data worden geanonimiseerd (geslacht en geboortejaar) en om deze data te verzamelen en te analyseren is toestemming gegeven door een medisch-ethische commissie. Het invullen van alle data nodig per patiënt neemt minder dan vijf minuten in beslag.

Digitalis Rx en Erasmus MC verzoeken ziekenhuizen mee te doen aan dit onderzoek.

Voor meer informatie: https://COVID-19.clinicalrules.eu

Bent u geïnteresseerd? Neem contact op via e-mail met COMET in de aanhef:
Hugo van der Kuy, h.vanderkuy@erasmusmc.nl
Jorie Versmissen, j.versmissen@erasmusmc.nl
Bob van de Loo, bob@digitalis.nl

Nieuwstags: